Greia Med Gua Sha – Hvorfor Har Alle Plutselig En Stein i Ansiktet?

Fun fact: Ordet gua sha kommer fra kinesisk, hvor gua betyr å skrape og sha refererer til rødheten eller stagnasjonen som frigjøres i huden. Så ja – gua sha betyr bokstavelig talt å “skrape bort stagnasjon”.

Not-so-fun fact: Ingen vet hvordan det uttales.

Inkludert meg. Jeg har sagt gwa sjæ, gUUUa sha med tydelig norsk aksent og en gang desperat prøvd meg på gva sa for å late som jeg hadde peiling.

Jeg har hørt alt fra guh sha til gva sja, så la oss bare senke skuldrene og innrømme at vi ikke helt vet hvordan vi skal si det.

(..men for ordens skyld: Det uttales gwa sja. Tror jeg...haha)

Okay så hva ER gua sha?

Fått med deg min gua sha-gjenforening? Om hvordan jeg gikk fra å være skikkelig lei av hele greia til å faktisk se verdien i det igjen?

Jo mer jeg har latt teknikken finne sin plass hos meg på nytt, jo mer innser jeg at det kanskje er på tide å snakke om hva gua sha egentlig er. For hva er det vi egentlig gjør når vi drar en stein rundt i ansiktet?

For det første – gua sha er jo egentlig skraping. I hvert fall når vi snakker om klassisk gua sha for kroppen. Men ansiktet fungerer på en annen måte. Det er ikke en quick fix for naturlig facelift eller en magisk krystall som detoxer kroppen gjennom huden din.

Det handler heller ikke om hvor hardt vi kan dra steinen, men om hvordan vi faktisk møter vevet.

Gua sha er en metode. En teknikk. En måte å påvirke bindevev, sirkulasjon og spenninger på – når det gjøres med omtanke.

Men som med alt annet handler det om tilnærmingen. Gua sha har blitt brukt på mange måter opp gjennom historien, og ikke alle versjoner av teknikken ivaretar det som gjør den mest effektiv og skånsom for ansiktet.

Fra medisinsk praksis til Instagram-hype

Gua sha har blitt brukt i østlig medisin i hundrevis av år, og på kroppen ble det altså tradisjonelt utført med kraftigere trykk for å løsne stagnasjoner. Men når gua sha fant veien til Vesten, og etter hvert til Instagram, ble fokuset mer på estetikk enn på teknikken i seg selv (personlig guilty!)

Plutselig var det et *glossy* beauty-verktøy, solgt sammen med ansiktsoljer og før-og-etter-bilder av mirakuløst løftede kinnbein. Et helt annet narrativ enn det gua sha egentlig kommer fra.

Og misforstå meg rett – gua sha kan gi visuelle resultater.

Men det visuelle er faktisk ikke hovedpoenget. Det vi jobber med, skjer under huden.

Så hva GJØR gua sha egentlig?

Når vi bruker gua sha på ansiktet (riktig), jobber vi med:

Bindevevet – det som holder alt på plass og som kan bli stivt og “sticky” over tid.

Sirkulasjonen – gua sha kan øke blodgjennomstrømningen i huden, noe som igjen kan gi mer næring til vevet.

Lymfedrenasje – riktig teknikk hjelper kroppen å transportere og skille ut avfallsstoffer.

Muskelspenninger – mange kjenner at kjeve, tinninger og panne slipper opp etter en runde med gua sha.

Men alt dette skjer ikke fordi vi bare drar en stein over huden.

Det skjer fordi vi møter vevet på en måte som faktisk gir en respons. Gua sha er ikke magi, det er fysiologi. Og det er kanskje her forskjellen ligger – mellom gua sha som en tilfeldig trend og gua sha som en teknikk vi kan bruke med forståelse.

Så hvis du en gang fikk en rosa stein i gave og tenkte “jeg skjønner ikke greia”, så er du ikke alene. Jeg har undervist i gua sha, brukt den profesjonelt, og likevel hatt perioder hvor den bare ble liggende. Kanskje fordi jeg ikke tok meg tid, kanskje fordi det var for mye hype rundt det hele, eller kanskje fordi jeg rett og slett ikke hadde forstått dybden i det ennå.

Men så tok jeg den frem igjen. Og plutselig så jeg noe annet.

Gua sha er ikke noe vi bare “gjør”. Det er en måte å møte bindevevet på, en teknikk som skaper endring når vi forstår hva vi faktisk jobber med. Og det er akkurat det jeg vil formidle videre. Les mer om gua sha kurs for hudpleiere her.

Forrige
Forrige

Er Det Mulig Å Bli Fri Fra Skjønnhetsidealer?

Neste
Neste

Ikke Fikse, men Frigjøre – En Ny Måte å Oppleve Skjønnhet På