Hva Huden Egentlig Trenger og Hvordan Overvinne “Fettfrykt” i Hudpleie

Etter å ha vært forkjemper for minimalistisk hudpleie og naturlig skjønnhet i over fem år blir jeg stadig stilt spørsmålet:

Trenger vi egentlig produkter?

 Og jeg vil først og fremst si at det er stor forskjell på hva vi trenger og hva vi ønsker når det gjelder huden vår. Konvensjonell hudpleie baserer seg som regel på produkter skreddersydd til et ønske. Et ønske om renere hud, mindre linjer og mer glød. Hvis vi lytter til disse ønskene, som er helt lov å gjøre, så kan vi i teorien si at huden trenger produkter.

...men hva er det huden fysiologisk trenger?

 

Hudoverflaten vår består hovedsaklig av naturlig forekommende fuktighetsforbindelser og fettstoffer, som sammen bidrar til å bevare hudbarrieren. Hudbarrieren gjør sin jobb optimalt når det er et balansert innhold av de to: fuktighet og fett.

I dypere hudlag finner vi celler og strukturer som sørger for væskebalanse, styrke, smidighet og sårtilheling – alle fullstendig avgjørende for hudens helse. Disse påvirkes generelt ikke av produkter som påføres hudoverflaten, men heller av at nervesystemet er i hviletilstand, at blodsirkulasjonen er god og at avfallsstoffer skilles ut. Blant annet.

Naturligvis trenger huden at vi støtter prosessene som foregår i dypere hudlag, men i en forholdsvis sunn og frisk kropp vil dette gå av seg selv. Likevel er de færreste av oss i balanse hele tiden, derfor har vi – både hud, kropp og sjel – godt av metoder som hjelper oss med å roe ned, skape flyt og gi slipp, som f.eks. myk bevegelse, pust og hvile.

Ved vedvarende ubalanser, fysisk og/eller psykisk, kan huden nedprioriteres og hudbarrieren svekkes. En svekket hudbarriere er som regel årsaken til de fleste hudutfordringer, og det er her produkter kan bidra. Fordi å leve som et helt vanlig menneske i denne verden, med opp- og nedturer og alt livet ellers har å by på, så vil vi aldri klare å holde oss i balanse hele tiden. Let’s face it.

 

Hvordan hjelpe huden med å gjøre sin greie med naturlig hudpleie

For å støtte oss selv og huden vår på en måte som lar den gjøre jobben sin, men samtidig gir den litt hjelp, kan vi se på hva den allerede har, men også hva den kanskje mangler, og supplere deretter.

Siden huden inneholder hovedsaklig vann og fett, vil den i de fleste tilfeller ha godt av et tilskudd av nettopp: vann og fett. En krem inneholder som regel en blanding av vann (fuktighet) og fett (næring), men for at en krem skal være en krem må den også inneholde en rekke ingredienser som huden vår ikke trenger. De vanligste tilleggsstoffene i krem er emulgator (gjør at kremen ikke skiller seg), fyllstoffer (cetyl alkohol er en billig og ofte brukt ingrediens for å tykne en krem), konsistensmidler (for å gi riktig konsistens) og andre tilsetningsstoffer som parfymer og/eller farger.

For å tilføre vann og fett til huden mer naturlig – naturlig i den forstand at i naturens kjemi skiller vann og fett seg – så kan vi separere vannet og fettet i to komponenter og samtidig unngå alle tilleggsstoffene som huden hverken trenger eller kjenner igjen. Du gjør dette enkelt ved å skylle ansiktet med vann fra springen, la huden være våt, deretter smør inn en olje helt til vannet er absorbert.

En mer delikat opplevelse kan være å spraye huden med et tilpasset hydrolat (blomstervann), og langsomt massere inn en egenkomponert ansiktsolje med baseoljer av ulik sort. Ved å ha en ansiktsolje med to eller tre forskjellige baseoljer kan du i tillegg sørge for en komplett fettsyre-sammensetning som harmonerer godt med din huds unike behov.

Hvordan Overvinne “Fettfrykt” i Hudpleie

Baseoljer er naturens skatter som vi er så heldige å få nyte, vi skal ha respekt for de og tilnærme oss de med varsomhet. Vi skal utforske og være nysgjerrig, samt hedre de ved å virkelig forstå de. Mange har av ulike grunner hatt negative opplevelser med bruk av oljer i hudpleie, og det er forståelig at det ikke frister å gå fra en trygg krem til vann/hydrolat og olje hvis det har vært tilfelle.

Den største årsaken til “fettfrykt” i hudpleie er teorien om oljer gir kviser, og det er for så vidt helt gyldig. Det finnes et hav av baseoljer som har hver sin sammensetning av fettsyrer, og hver fettsyre har sin effekt på hudens egen fettbalanse. Noen kan være for rike for en akne-utsatt hud, andre kan være helt perfekte. Jeg snakker mye om dette i utdannelsen Holistisk Ansiktsterapeut og går dypt inn på fettsyrebalansen i de vanligste baseoljene (blant annet jojoba, aprikoskjerne, tistel og hamp) og avdekker hvilke baseoljer som passer til hvilke hudtyper.

Å overvinne “fettfrykt” krever ikke nødvendigvis en enten/eller tilnærming, men heller en åpen og utforskende tilnærming. Hva med å teste et par dager med vann og olje kombinasjonen og kjenn etter? Kanskje hold deg til ditt favorittprodukt på kveldstid og prøv rosevann og en olje på dagtid?

Unngå å gå til innkjøp av haugevis av baseoljer og begynn å bland i hytt og pine. Start i det små og utforsk for eksempel én enkelt baseolje. La deg selv intuitivt dras mot den du velger. Vis respekt for planten, prosessen og menneskene bak. Smør oljen på håndbaken. Kjenn på den mellom fingertuppene. Hvis den har en duft, lukt. Test den på halve ansiktet. Observer huden din gjennom en dag med den på.

Det er mer til huden enn bare vann og fett, men det er et godt sted å starte for å forstå hudens faktiske behov og bli litt mer trygg på bruk av olje i hudpleie. Oljer er flytende, foranderlige og tilpasningsdyktige , litt som oss mennesker, og kan ha gode og dårlige kvaliteter. Noen oljer kan føles bra en dag og helt forferdelig en annen. Vær nysgjerrig. Ingenting er riktig eller feil.

Forrige
Forrige

Hvilken Holistisk Hudpleie Type Har Du?

Neste
Neste

Hvorfor Holistisk Ansiktsmassasje er Nøkkelen til Healing