Hudpleie Etter Graviditet: Hva Skjer Med Huden – Og Hvordan Kan Vi Møte Den?

Sensitiv hud i ammeperioden – naturlig hudpleie etter fødsel

Postpartum-hud.


Enten om du har sett den i speilet, i en venninne eller på behandlingsbenken – det er en hud som er litt…ukjent.

En hud som over natten har blitt noe helt annet.

Skjør, men hissig. Tørr, men samtidig oljete. Med ruglete tekstur, små prikker under overflaten, eller et utbrudd som ligner akne eller eksem.

Mange googler “hudpleie gravid” i håp om å finne svar – både før og etter fødsel. Men det som ofte dukker opp i søketreff handler om pigmentflekker, strekkmerker og “hvordan få huden tilbake”. Og da gjerne huden på det området internett tror er det eneste gravide bryr seg om: magen.

Men hva med ansiktet? Hva med oss som kjenner koblingen mellom alt som skjer inni oss, og det som plutselig vises utenpå? Hva med oss som ikke nødvendigvis ser etter perfekt, glassy “glow”, men etter en hud som føles komfortabel og trygg å være i?

Vi som vil støtte huden – ikke fikse den.

Det finnes lite konkret informasjon om hva som faktisk skjer med huden i ansiktet i denne fasen, og enda færre råd som tar hensyn til både fysiologien og følelsene, på en holistisk måte.

Så for de av oss som ønsker å forstå huden på en naturlig, helhetlig og mild måte, blir det litt som å lete etter nåla i høystakken. Derfor tenkte jeg – enten du er terapeut eller gravid/postpartum selv – at vi kunne utforske det sammen.

For terapeuter betyr en holistisk tilnærming til postpartum huden at vi må se på den med et annet blikk – et som forstår hormonelle svingninger, endret flyt av væske og næring, og hvordan nervesystemet spiller inn med alt som skjer. Vi må virkelig se under overflaten.

Og for den som selv står midt i det – midt i søvnløshet og ny tilværelse – handler det kanskje mest om å finne hudpleie som gir ro, ikke mer å gjøre.

Hudforandringer etter graviditet

Å få barn er ikke bare en stor følelsesmessig omveltning – det er også en enorm fysiologisk overgang. Etter fødsel er kroppen i omstilling, og huden følger med.

La oss dykke inn i omstillingene som kan ha mest innvirkning på huden:

Biologisk

Biologi her betyr altså kroppens iboende prosesser – ikke bare det vi opplever som nytt, men det kroppen faktisk gjør som er annerledes. Etter fødsel skjer det flere ting i kroppens indre systemer: hormonelt, fysiologisk og cellulært.

Kroppens grunnleggende funksjoner og rytmer gjennomgår store endringer:

  • Hormonproduksjonen endres dramatisk

  • Sirkulasjon, utskillelse, forbrenning og immunforsvar justerer seg

  • Vev, hud og organer jobber for å regenerere og tilpasse seg en ny normal

  • Nervesystemet samler seg igjen etter belastningen av fødsel og alle de nye følelsene forbundet med tilknytning og ansvar for det nye livet

Tenk alt dette intrikate som krever en hel del av kroppen, som etter hvert finner sin vei til å uttrykke seg gjennom huden. Huden prøver bare å henge med, omstille seg, samtidig som resten av deg gjør det.

Hormonelt

Etter fødsel skjer det et dropp i østrogen og progesteron. Disse hormonene har vært med på å gi den berømte “gravid-gløden” – nå forsvinner de nesten over natten. Etter disse hormonene faller, tar det flere måneder før de er tilbake til noe som ligner en “normal” balanse (hvis det i det hele tatt finnes noe normalt etter at kroppen har vært gravid og født et barn!)

Resultatet kan være:

  • Tørrere hud

  • Økt sensitivitet

  • Mer hoven og pløsete hud

  • Redusert barrierefunksjon

  • Ubalansert talgproduksjon

Disse hormonene regulerer nesten alt i huden: østrogen har en stabiliserende effekt på huden, øker kollagen og barrierefunksjon, mens progesteron kan ha noe å si for væskeopphopning og inflammasjon. Så det er ikke nødvendigvis hormonene i seg selv som påvirker huden, men kombinasjonen, ubalansen og det nye forholdet mellom disse.

Dette svingende forholdet, i tillegg til at stresshormonet kortisol ofte øker (særlig ved lite søvn), vil det til sammen kunne forstyrre hudens naturlige rytmer og trigge ulike reaksjoner.

Tørr hud etter fødsel – mild hudpleie gravid og ved amming

Uren hud etter fødsel – eller bare en hud som snakker?

Jeg har egentlig bestemt meg for at begrepene “uren hud” og “urenheter” ikke hører hjemme i fagfeltet Holistisk Ansiktsterapi, da ordenes forstand antar at noe er “skittent”. Og selv om vi Holistiske Ansiktsterapeuter ser behovet for å kategorisere hudens symptomer, er vi først og fremst tilhengere av å behandle huden med respekt, verdighet og en nøytral tilnærming. Kviser, akne, sorte prikker, rødhet og eksem er alle former for utbrudd. Det er ikke alltid noe galt, ubalansert eller møkkete – bare en hud som kommuniserer. Og frustrerende som det kan være, så er det ikke et nederlag. Det er et symbol på kontakt med seg selv – gjennom huden.

Og noen ganger tar den kontakten form av akne. Her er det lett å tro at kviser etter fødsel kan fikses med de vanlige akneproduktene, men sannheten er: dette er ikke den vanlige aknen – den som ofte blir bedre av å fjerne døde hudceller, rense ned i porene og bruke aktive ingredienser som salisylsyre og retinoider. En postpartum hud er ofte mye mer sensitiv. Den tåler ikke det samme som før.

Det finnes lite konkret dokumentasjon på hvordan tilstander som akne og rosacea utvikler eller forverrer seg under graviditet og etter fødsel. Men av egen erfaring – og i møte med mange kvinner – ser jeg tydelig at huden ofte oppfører seg annerledes i denne fasen.

Den er skjørere, sårere, lettere trigget.
(…akkurat som oss selv, kanskje?)

En større studie fra 2015 viste at hormonell ubalanse hos kvinner er koblet til forverring av rosacea blant annet. En gjennomgang fra 2017 pekte også på at både akne og rosacea ofte blusser opp under graviditet – særlig hos kvinner som allerede har hatt det tidligere. Her viste for så vidt den samme gjennomgangen at det finnes svært lite forskning på dette området, så som med mye annet, må vi bruke vår egen dømmekraft.

…men forskningen til side – alt dette leder til den samme erfaringen jeg sitter med:


Graviditet og postpartum er et eneste stort, rotete, vakkert kaos for kropp, sinn, sjel og hud.

For meg er postpartum-utbrudd et tegn på en hud som forsøker å gjenopprette sin egen balanse. Den gjør sitt beste, samtidig som du gjør ditt.

Det vi ser som papler, pustler eller ruglete tekstur, er ofte bare hudens måte å si fra på:


om behov for ro.
om lymfe som flyter saktere.
om et nervesystem – og en kropp – som har vært gjennom noe.

Noe STORT.


Postpartum hudpleie i praksis

Okay… nå er det lett å hoppe rett til det konkrete tipset. Det fysiske. Den ene oljen. Den ene kremen. Den ene tingen som skal fikse alt! Jeg vurderte faktisk å ikke anbefale noe produkt her i det hele tatt, fordi jeg skriver jo dette like mye til meg selv. Jeg vet hvor lett det er å tenke «hvis jeg bare finner den riktige blandingen nå… så blir alt bra igjen.»

Men sannheten er jo at det ikke funker sånn (og ja, jeg trenger å bli minnet på det selv, gjerne daglig.)

Det vil fortsatt ta tid. Det vil fortsatt skje forandringer. Og det handler kanskje ikke om å “få det bort” – men om å gi huden støtte. Så hvis vi først skal bruke noe – la det være som en heiagjeng, ikke en løsning.

To oljeblandinger som støtter postpartum-huden

Postpartum akne og betente utbrudd – hudpleie etter graviditet

For en hud som trenger hjelp til å gi slipp og regulere, prøv denne rensende og balanserende blandingen:

Nypefrøolje – En lett, gyllen olje som forsiktig stimulerer cellefornyelse og styrker barrieren.

Tindvedolje – En kraftig, oransje olje som brukes i små mengder. Den demper inflammasjon og støtter hudens egen reparasjon.

Jojobaolje – Stabil og lett olje som etterligner hudens talg – tilpasser seg huden og regulerer uten å tette.

Blandes gjerne i forholdet 1:1:3 (altså 1 del hver av nype og tindved og tre deler jojoba, så mest jojoba) og brukes til oljerens, lett massasje eller klappes inn etter en spray av et forfriskende hydrolat. Teksturen er lett og trekker godt inn, uten å legge seg som en tung film.

Uren hud etter fødsel med hormonelle utbrudd – postpartum hudpleie

For en hud som er skjør, rød, reaktiv og trenger mer å bli holdt, prøv denne dempende og nærende blandingen:

Tamanuolje – Mørk, litt tykk olje med grønnlig tone og en kraftig jord-aktig duft. Ekstremt rik på antiinflammatoriske stoffer – støtter ved rødhet og mikrosår.

Det finnes en del spennende studier på tamanu for rødhet og eksem som jeg anbefaler å sjekke ut for den spesielt interesserte, søk “tamanu skin pubmed” f.eks. for nyeste forskning.

Avokadoolje – En tykk og dypgrønn olje med kremet følelse. Næringsrik, mykgjørende og beskyttende, og føles som silke på huden.

Jojobaolje – Jevner ut blandingen, gjør den lettere og mer “smørbar”. Jojoba er som en slags diplomat i oljeverden, og gjør ofte en blanding mer “harmonisk”.

Bland gjerne 1:1:2 (tamanu : avokado : jojoba). Massér inn på fuktig hud, eller bland noen dråper olje med et par spray av hydrolat i håndflaten for å skape en lett, hydrerende emulsjon. Teksturen er mer rik og beskyttende – perfekt på kvelden, eller som et beroligende rituale.

Men husk!

Disse blandingene gir mest når de påføres med litt tid og nærvær. 1 minutt, eller 30 sekunder. La det være mer en velsignelse enn en hurtig “på-klæsjing”. Fordi det er kanskje ikke oljene i seg selv som helbreder, men selve handlingen. Berøringen. Tillatelsen.

At huden får lov til å være der den er.

Mer subtile, men like støttende (om ikke mer), ting du kan gjøre

For noen vil ikke bedring komme fra noe som tilføres, men fra det som blir latt være. Både huden og hjertet oppleves mer sensitive etter fødsel, og vi takler ting dårligere enn før, gråter lettere, orker ikke actionfylte serier eller negative nyheter på radioen. Og siden Holistisk Ansiktsterapi bygger seg på troen om at «as within so without», opplever jeg at huden også håndterer ting på en litt annen måte. Kanskje hvis vi prøver å bruke noe som beroliget den før, kan den nå bli mer irritert. Det er som om den heller ikke orker mer innput. Så her er noen ting som ikke fyller på, men som gir pause:

Berøring og tilstedeværelse
Krever ingen produkt og nesten ingen tid: ta deg selv 30 sekunder til å legge egne hender over kinnene. Flate, varme hender. Bare hold og pust.

Vær i parasympatikus
Det er i hvile at huden reparerer seg. Cellefornyelse og avgifting skjer dessverre ikke når vi stresser. Selv en kort pause eller bare et pust som er littegran dypere, gjør en forskjell.

Tillat overgangen
Dette er ikke din “nye” hud. Dette er overgangshuden. Den forteller deg at noe endrer seg. Ikke prøv å komme “tilbake” akkurat nå, prøv å la huden få tid.

Til terapeuter som jobber med huden til gravide og postpartum-kvinner

Se på huden som en helhet
Papler, pustler, rødhet, sensitivitet, tekstur – det handler ofte om lymfe- og nervesystem, ikke bare om eksterne faktorer som barriere og talg. Hva kan du gjøre for huden som ikke dreier seg om overflaten? Dype pust, mild aromaterapi, forsiktig massasje av skuldre, nakke og hodebunn er alle fine ting å legge til i en ansiktsbehandling.

Beroligende behandlinger
Selv om symptomene på huden vanligvis ville gitt indikasjon for mild enzympeeling eller et skånsomt renseprodukt, prøv den enda mildere “rensen” som kommer av lett lymfedrenasje, gua sha med lett trykk eller forsiktig massasje i overflaten. Unngå dypt triggerpunkt arbeid og jobb sakte. Vevet må få tid.

Indre støtte
Du kan fint dele hvordan ernæring, søvn og emosjonell støtte påvirker hudens regenerasjon, uten å være ekspert på alt. Still spørsmål som vekker refleksjon rundt eget inntak. Du trenger ikke å gi konkrete råd, bare gi rom til å anerkjenne sine egne grunnleggende behov.

Mini-selvpleie
Oppfordre til mini-selvpleie med lav standard, f.eks:

  • Etter du har vasket hendene etter bleieskift, smør inn hendene dine med litt jojobaolje, massér babyens føtter, og så dine egne hender.

  • Man blir ganske dreven på å gjøre ting med én hånd: ta med hydrolat og ansiktsolje til ammestunden, når baby er rolig kan du bruke den frie hånden til å spraye ansiktet og så massere inn noen dråper olje.

  • Om ansiktet klør eller er rødt, legg en kald klut på mens du ammer eller hviler.

Lytte
Kanskje den beste støtten en sliten mor kan få akkurat nå – noen som lytter uten agenda og genuint viser interesse og omsorg for henne i fasen hun er i. La henne få snakke uavbrutt, uten å gi råd eller egne erfaringer.

Slow beauty

Til syvende og sist vil huden mest sannsynlig gå gjennom sine faser uansett, uavhengig av hvor “flinke” eller “riktige” vi er med den. Så det aller viktigste å gi en postpartum hud er: tid. Vi snakker ofte om slow beauty som en filosofi – men for postpartum-hud er det en nødvendighet. Dette er ikke tiden for raske resultater eller aktive ingredienser. Det er tiden for overgivelse, gjenoppbygging og tilstedeværelse.

Du kan ikke tvinge en postpartum hud til å heles, men du kan invitere den.

Og hver gang du gjør det, hver gang du tillater at huden er ruglete, rød og midlertidig – så viser du nervesystemet at det er trygt.


En oppmuntring til deg som står midt i det

Det er ikke noe galt med huden din. Den er ikke ødelagt, eller blitt “annerledes” for alltid. Den bare… holder fortsatt på med sin del av denne reisen du er på.

Og det er greit. Du trenger ikke skynde deg videre.

Det er en annen kropp som trenger deg nå. Og midt oppi det, er det lett å glemme at din egen gjør det også.

Du gjør en god jobb.


 

Les mer om kortisol og påvirkning på hud her: Brain-Skin Connection: Stress, Inflammation and Skin Aging, og østrogen og hud her: Estrogen and skin. An overview. Studiene referert til om akne og rosacea er fra denne artikkelen: What to Know About Rosacea After Pregnancy

Forrige
Forrige

Hudpleie Utdanning Med Dybde – Hva Ansiktsterapi Egentlig Er

Neste
Neste

Når Huden Ikke Gløder - Og Hvorfor Det Er Helt Greit