5 Naturlige Ingredienser Jeg Unngår Som Holistisk Hudpleier

Tenkte det kunne være litt gøy (og potensielt triggende, kontroversielt og samtale-skapende) å lage en liste over naturlige ingredienser jeg, som både holistisk hudpleier og underviser i faget, hverken bruker eller anbefaler mine kunder eller elever å bruke. Jeg skal forsøke å holde min indre people-pleaser i sjakk og unngå å overforklare og overbevise i frykt for at du skal mislike meg, så her kommer min veldig tydelige liste med korte og konsise begrunnelser.

Puh!

Eteriske oljer

La oss bare rive av plasteret med en gang (og ikke påføre lavendel direkte på såret etterpå hehe). Dette er en stor en, og kanskje veldig sjokkerende. Naturlig og helhetlig helse-miljøene de siste årene har bokstavelig talt badet i eteriske oljer. Alle har blitt bitt av eterisk oljebasillen, og vi har begynt å omfavne dem som helt essensielle deler av livene våre. Vi bruker de i diffuserne våre, som naturlige legemidler, på myggestikk, i drikkevannet og på barna våre. Eteriske oljer er overalt og har blitt så populære fordi de er så “trygge”. Man får umiddelbart mer tillit til et produkt når man ser «natural fragrance from essential oils» i stedet for syntetisk parfyme. Og jeg er ikke helt i mot eteriske oljer, som aromaterapi, men som hudpleie og naturlig medisin, takker jeg pent nei.

Det er flere grunner til at jeg ikke bruker eteriske oljer, men hovedgrunnen er fordi jeg har utrolig stor respekt for deres effekt. Det sies at eteriske oljer er plantens forsvarsmekanisme, og derfor er de så sterke. Det er nettopp derfor jeg er litt forsiktig med de, fordi de er så kraftfulle og potente. Vi tenker ikke på at vi ikke er planter; vi har ikke de samme mekanismene som balanserer effekten av eteriske oljer.

En fin forklaring jeg hørte fra herbalisten Arielle de Martinez, var brennesle, som inneholder visse plantestoffer som er vanndrivende og kan gjøre oss dehydrerte, men brennesle inneholder også k-vitamin som holder på vannet. Så hvis vi inntar hele planten, ikke bare dens isolerte deler, så er de mye tryggere for oss. Planter har altså komplekse systemer for balanse, men når vi mennesker bruker eteriske oljer, får vi bare én side av det – ofte veldig potent og potensielt mer skadelig enn støttende.

En annen grunn til at jeg ikke bruker eteriske oljer er fordi, selv om de er naturlige, så er det egentlig veldig unaturlig for oss å bruke. Bare tenk deg peppermynteolje. Jeg har hørt at én dråpe peppermynteolje er det samme som 30 kopper peppermynte-te, og for å produsere denne ene dråpen olje kreves det flere kilo med fersk peppermynte. I hvilken verden ville det vært naturlig å innta 30 kopper peppermynte-te? Eventuelt kommet over i naturen, OG spist, flere kilo med peppermynte?!

Talg

En annen ingrediens jeg ikke liker å bruke, er talg. Og kjære talg… Vi har virkelig prøvd. Selv om filosofien bak – bærekraft og bruk av hele dyret – appellerer til meg, funker bare ikke talg på hverken min hud eller mine kunders hud. Talg er rikt på oljesyre, palmitinsyre og stearinsyre, alle relativt tunge og tette fettsyrer som lett kan tette porene og føre til akne og inflammasjon.

Som kortvarig beskytter derimot — i f.eks. kulde, ved ekstrem tørr/sprukken hud eller andre midlertidige tilstander — er talg legendarisk. Det lager en god barriere som gjør at huden kan gjøre sin greie i fred.

En interessant ting med talg: det kan ofte virke fantastisk i begynnelsen, mest sannsynlig fordi huden er tørr og tørst etter næring, men etter et par-tre måneder kan problemene oppstå. Dette er todelt: 1. fordi tilstoppinger vil som regel ikke gi utslag før det har gått en liten stund, og 2. fettsyre-forholdet i hudens eget talg vil gradvis komme i ubalanse, og da er det ofte vanskelig å skjønne at det var talget som var synderen, fordi det gikk bra så lenge. 

Castillesåpe

Den tredje ingrediensen er castillesåpe. Castillesåpe er et helt naturlig produkt utvunnet fra olivenolje, og jeg husker jeg var i ekstase over å ha oppdaget en naturlig OG skummende ingrediens til hud, hår, hender, føtter, oppvask, klesvask! ALT! Dessverre er dens pH er veldig basisk, mens huden vår er svakt sur. En forstyrrelse i hudens pH kan svekke hudens barriere, og en svekket hudbarriere er starten på så og si alle hudproblemer.

Naturlig peeling

Den fjerde ingrediensen er alle typer naturlige korn som jojobaperler, knust aprikoskjerneskall, kaffegrut, natursvamper, økologisk sukker og salt. Korn og grove overflater skaper mikrorifter i huden, noe som svekker hudbarrieren. Enkelt og greit.

Bakepulver

Den siste ingrediensen jeg unngår, er natron eller bakepulver. Mulig den tiden er over, men jeg husker alle brukte bakepulver i hjemmelaget deodorant en periode. Det er veldig basisk og kan være etsende; det gjør håret porøst og skader huden. Jeg har hørt at noen bruker det som en engangs-kur i håret for å fjerne opphopning av produktrester, men personlig bruker jeg det for å fjerne de ekstra bestemte kalk-flekkene i dusjen min. 

Så hva bruker en holistisk hudpleier? 

Bare luft, kjærlighet og økologisk, kaldpresset ekstra jomfru olivenolje hentet fra en hellig åker i et fortryllet land langt, langt borte.

Neida.

Jeg synes det er gøy at det finnes så mye fra naturen vi kan leke oss med og utforske. Jeg har eksperimentert mye med naturlige oppskrifter: stått over kjeler, kopper og kar og forsøkt å kokkelere frem det neste vidunderproduktet fra den siste mirakelingrediensen jeg har oppdaget. Men uansett hvor mye nytt og spennende som kommer min vei, så holder jeg meg ofte til det kjente og kjære, og enkle: milde hydrolater og et par baseoljer.

Jeg lager hydrolat ved å lage et uttrekk av tørkede lavendel- eller kamomilleblomster, siler av, heller på sprayflasker, setter det i kjøleskapet og lager en ny batch så ofte jeg orker. Ellers kjøper jeg 100% rosevann.

Jeg bruker også to typer egenkomponerte oljer: en til ansikt og en til kropp. Den til ansikt består for øyeblikket av marula-, hamp-, bringebærfrø-, nyperoseolje og aprikoskjerneolje. Kroppsoljen min er en skamløs blanding av Eldorado solsikkeolje og en uheldig blandet ansiktsolje fra et tidligere eksperiment, helt over på en fin flaske som står i dusjen. Når jeg har i balsam i håret så smører jeg kroppen inn med den og dusjer av det overflødige.

Selv om det virker åpenbart at en holistisk hudpleier skal elske alt som er naturlig, når det gjelder huden min så holder jeg det enkelt med mitt hydrolat og olje. Og ellers bruker jeg en deodorant jeg har kjøpt fra helsekost og sjampo fra frisøren. Pluss en rålekker ikke-holistisk ansiktskrem i ny og ne, bare for å være litt gæren.

Forrige
Forrige

3 Steg Til Bedre Selvfølelse: Gratis, Enkelt Og Effektivt

Neste
Neste

Sannheten om Frøoljer: Er Vegetabilske Oljer Skadelige for Din Hud?