4 Ting Å Tenke På Neste Gang Du Skal Kjøpe Hudpleieprodukter
Som holistisk hudpleier har jeg forsøkt alle mulige retninger innenfor naturlige hudpleieprodukter: fra naturlige hudpleieoppskrifter til ekslusive formuleringer, fra 5-stegs rutiner til INGEN produkter. Jeg anser meg selv som et levende eksperiment som fortsatt pågår, og jeg er ikke ute etter å lande på det ene, korrekte svaret.
Meeeen jeg er et menneske, som ofte er på søken etter noe som kan støtte huden min i hva enn den går gjennom. Et hjelpemiddel. Noe som bare føles godt å bruke. Noe enkelt og tilgjengelig som gir meg en form for lindring.
For å unngå å overvelde meg selv – fordi det er gjerne det siste huden trenger når den allerede opplever utfordringer – så tenker jeg gjennom disse fire punktene før jeg velger å ty til et eksternt hjelpemiddel. Hent gjerne inspirasjon fra de til ditt eget bruk, eller still kundene dine disse spørsmålene hvis de trenger veiledning i jungelen av hudpleieprodukter. Som terapeut kan dette hjelpe deg å gi en god og helhetlig støtte, uten at du trenger å vite nøyaktig hva ethvert produkt inneholder eller gjør.
1. Effekt: Hva ønsker du at produktet skal gjøre?
Først og fremst, tenk på hva du vil oppnå. Hvis du kjøper noe for en spesifikk effekt, er det viktig å sjekke om ingrediensene faktisk kan gi deg det du er ute etter. Ofte ser vi flotte produktbeskrivelser, men hvis den "magiske" ingrediensen ligger langt ned på ingredienslisten, får du kanskje ikke den effekten du håpet på. I stedet for å investere i en dyr krukke med en liten dose aktiv ingrediens, kan det være lurere å kjøpe den isolert*.
Et eksempel er leiremasker. Du kan enkelt lage din egen ved å bruke pulverisert kaolinleire blandet med hydrolat. Da slipper du unna unødvendige tilsetningsstoffer og konserveringsmidler som huden din kanskje ikke setter pris på. Å bruke råvarene i sin naturlige form gir ofte samme, om ikke bedre, resultater, er min erfaring.
* Dette gjelder hovedsaklig for trygge, hele og naturlig forekommende ingredienser i råvare-format og ikke nødvendigvis syntetisk fremstilte ingredienser.
2. Proksimitet: Hvor på kroppen skal produktet brukes?
‘Proksimitet’ er egentlig bare et fancy ord for “i nærhet til”, så her snakker vi om hvor produktet påføres, og hva slags områder det skal komme i kontakt med. Jeg liker å følge en 80/20-regel: 80% av produktene mine skal være "clean", og de resterende 20% kan jeg tillate litt mer romslighet med. Fordi det å være 100% perfekt kan skape unødvendig stress – og det er aldri godt for noe.
Men jeg tenker alltid over hvor på kroppen jeg skal bruke noe. Jeg er ekstra opptatt av rene og trygge produkter når det gjelder områder som er nært viktige organer, som hodebunnen (hjernen), armhulene (lymfeknuter og bryst), underlivet (reproduksjonssystemet) og lepper, øyne og nese (slimhinner med lettere opptak). Det er ikke så viktig for meg hva jeg påfører hårtuppene eller føttene, men disse sensitive områdene? Der tenker jeg meg ofte litt mer om.
3. Påføring: Hvordan brukes produktet?
Hvordan du påfører et produkt, kan ha mye å si. Er det en rens du vasker av etter et minutt, eller et serum som skal sitte på huden hele dagen? Hvis noe skal ligge på huden lenge, er jeg mye mer forsiktig med hvilke ingredienser det inneholder. Jeg tenker også på konsistens. Produkter fulle av konsistensmidler som silikoner/dimethicone, eller penetreringsforsterkere som SLS eller sulfater? Jeg styrer unna dem hvis jeg kan.
Og hva med inhalering? Hvis jeg skal bruke et sprayprodukt, vil jeg være sikker på at det er rent og trygt. Det siste vi trenger, er å puste inn potensielt skadelige stoffer.
4. Opplevelse: Hvordan vil du føle deg?
Hva er følelsen du vil ha? Hva er egentlig viktig for DEG? Det handler ikke bare om hva produktet gjør for huden, men også om hvordan det får deg til å føle deg. Hvordan er teksturen, duften, og vibe'n? Gir det deg en god følelse emosjonelt? Hvis huden føles grei, men du føler noe annet, er det kanskje et tegn på at du skal utforske andre muligheter.
Og et lite etisk perspektiv: Trenger vi virkelig den eksotiske gua sha-steinen fra tvilsomme arbeidsforhold, eller kan vi finne noe mer etisk produsert? Det samme gjelder oljer som kommer fra andre siden av kloden. Hvordan produktet er laget og hentet kan også påvirke hvordan vi føler oss når vi bruker det. Når vi er bevisste på dette, kan vi ta bedre valg for både oss selv og verden rundt oss.