Ansiktet Som Inngang til Kroppen: Hvordan Bindevevet Påvirker Hud og Helse
Vi digger ansikter her på HOANA.
Vi er muligens litt obsessed – med dette fantastiske landskapet, som forteller oss så mye.
Og vi jobber med ansiktet, ikke fordi det er mer spesielt eller viktigere enn resten av kroppen – men fordi det speiler alt.
Fordi det er tilgjengelig.
Og fordi det er her mange begynner først å kjenne at noe kjennes stramt, tett, tungt eller i ubalanse.
Men det vi jobber med er jo ikke bare ansiktet. Det er heller ikke bare huden.
Jo, vi berører overflaten, vi renser, smører og masserer, men det vi også jobber med, er ansiktets dypere og mer stille strukturer: musklene, lymfen, nervereseptorer og kanskje aller mest…bindevevet.
Dette altomspennende vevet mellom alt det andre, det som vi ikke har snakket så mye om egentlig, men som nå begynner å vise seg å være en av nøklene til sunn hud
…og MYE mer.
Bindevevet: limet, hylsteret, edderkoppnettet
Fascia, connective tissue, bindevev. Bindevevet er ikke bare “hinnen” rundt muskler, men et fullstendig sammenkoblet og levende nettverk: tynne tråder og tykke fibre, badet i en geléaktig masse – som omslutter absolutt alt i hele kroppen: hud, muskler, årer, organer, nerver, celler, alt.
Noen ganger sliter jeg seriøst med å forstå hvor gjennomvevd bindevevet faktisk er. Det er som om hjernen min automatisk vil sortere alt i egne bokser – hud her, muskler der, nerver for seg. Men bindevevet nekter å holde seg i én boks. Det er bare... overalt. Mellom alt. Rundt alt.
Nærbilde av edderkoppnett med dugg (Getty Images)
Så jeg pleier å se for meg et spindelvev i morgendugg. Trådene er fulle av små vanndråper, elastiske og levende, som reagerer på hver minste bevegelse. Jeg ser for meg en svak bris som beveger gresstråene spindelvevet er festet til – og hvordan fibrene tøyer seg, dråpene glir, og alt responderer. Og når vinden stilner, vender trådene tilbake til sin form igjen.
Faktisk bilde av bindevev (fra et levende menneske, fra dokumentaren Strolling Under The Skin)
På samme måte som et spindelvev responderer på vinden, reagerer bindevevet i kroppen på alt vi gjør. Når vi beveger oss, strammer en muskel, løfter en arm eller bare trekker pusten, blir nettverket av fibre og væske satt i bevegelse. De elastiske trådene i vevet tøyes og trekker seg sammen, og den vannrike grunnsubstansen glir mellom lagene og formidler informasjon.
Uansett hva som hjelper deg å forstå det – enten det er spindelvev i morgendugg eller en mer anatomisk forklaring – så er dette vevet noe vi bør gi mer respekt til. Det er overalt. Rundt alt. Og det er ikke passivt. Det lever. Det føler. Det husker. Det reagerer.
Og akkurat som spindelvevet faller tilbake til sin form når vinden stilner, gjør også bindevevet det – hvis det får sjansen. Men når flyten stagnerer, eller vi har vedvarende stress, kan vevet stivne. Fibrene klistrer seg sammen, væsken blir tykk og treg, og kroppens indre kommunikasjon forstyrres.
Derfor burde vi begynne å gi dette vevet litt mer cred – ikke bare fordi det holder kroppen sammen, men fordi det holder hele oss. Våre signaler. Våre følelser. Vår historie.
Hva er ”stivt” bindevev og hvorfor bør jeg bry meg?
Så hva skjer egentlig når bindevevet ikke får bevege seg fritt? Når det mister fukt, blir seigt, og ikke lenger kan gjøre jobben sin som bærer, beskytter og transportsystem?
Det føles kanskje bare som litt spenning, litt stivhet eller muskler som ikke helt vil mykne. En hud som føles tørr, stram eller som om den aldri får nok fukt fra produkter. Eller mer emosjonelle effekter, som følelsen av å være fastlåst i livet, overfølsomhet, nummenhet, mangel på klarhet eller vanskeligheter med å sette grenser (okay, noterer meg at vi må snakke mer om dette senere).
Men før vi forsvinner inn i det følelsesmessige, la oss se på det fysiske. For det skjer faktisk noe helt fysisk i kroppen når bindevevet stivner – og det er her vi begynner å forstå hvorfor både huden, ansiktet og vi selv kan føles... litt stuck:
– Huden glir ikke lenger, den blir stram og uttrykket blir stivt¹
– Flyten av væske og signaler mellom cellene stopper opp²
– Cellene får ikke det de trenger: oksygen, næring, beskjed om å reparere seg² ³
– Kroppen oppfatter fare og nervesystemet går i stressmodus⁴
– Huden kan oppleves mer sensitiv og fysisk berøring kan bli direkte ubehagelig⁴
Alt dette bare fordi det har stagnert i dette mystiske rommet mellom strukturene som utgjør kroppen.
Når noe lever, kan det påvirkes
Bindevevet er heldigvis formbart: det kan vokse, reagere og tilpasse seg. Som et levende vesen, har det også sine behov. Men det behøver ikke hard massasje, eller kompliserte behandlinger.
Det trenger rom, bevegelse og trygghet.
Ved å
– løfte huden mykt
– stimulere mikrobevegelser
– holde på presise punkter
så skjer det noe:
– bindevevet begynner å "drikke" igjen – det fyller seg med vann og blir rehydrert
– cellene får signaler om at alt er trygt – de skrur på reparasjon
– vevstrykket senkes – og flyten kommer tilbake
Og det er derfor vi kaller det HOLISTISK ansiktsterapi – vi jobber med HELE kroppen, gjennom ansiktet.
Så igjen, hvorfor ansiktet?
Fordi det er her vi gjerne ser forandringen først. Fordi det er her vi møter verden, og da gir det mening at det er her vi må starte.
Når ansiktet vårt får puste, skjer det noe med hele kroppen. Og når kroppen får slippe taket, mykner ansiktet. Alt henger sammen.
Når ansiktet mykner, mykner vi
Derfor begynner vi med ansiktet – men vi jobber ikke bare med ansiktet. Vi jobber med pusten, nervesystemet, kontakten med oss selv.
Vi jobber med mellomrommene, der det myke skjer.
For bindevevet i ansiktet er ikke bare en overflate vi stryker på. Det er en inngangsport. En beholder. En samling av alt vi bærer på.
Så tro meg når jeg sier: Holistisk Ansiktsterapi er ikke bare hudpleie. Det er fysiologi. Det er følelser.
Det er frihet – vevd inn i hele oss.
Referanser og ressurser
(1) Cowman et al. (2015)
Tema: Hyaluronsyre, viskositet og glideevne
https://doi.org/10.12688/f1000research.6885.1
Viser at når hyaluronsyre blir for konsentrert eller klumper seg sammen (f.eks. ved stillesitting), blir vevet seigt og klissete. Lagene i bindevevet klistres sammen, og huden mister sin naturlige glid.
(2) Armstrong (2020)
Tema: Cellekommunikasjon og ECM
https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2019.11.005
Viser hvordan bindevevet fungerer som et kommunikasjonsnettverk for cellene. Når ECM blir stivt, stanser flyten av væske og signaler, og cellene får ikke beskjed om hva de skal gjøre.
(3) Menon et al. (2020)
Tema: Vannbalanse, smerte og behandling
https://doi.org/10.3390/ijerph17030708
Viser at manuell behandling kan redusere ubundet vann og forbedre flyt i vevet. Når denne flyten stopper, blir trykket høyere, og cellene får ikke nok oksygen og næring. Det skaper grobunn for kronisk spenning og smerte.
(4) Schleip (2003)
Tema: Fascia og nervesystemet
https://doi.org/10.1016/S1360-8592(02)00067-0
Viser at fascia er tett koblet til nervesystemet, og at stivt vev og lav glideevne aktiverer stressrespons. Dette kan gjøre huden mer sensitiv og berøring mer ubehagelig.
Dokumentar om det levende bindevevet
“Strolling Under the Skin” av plastikk kirurgen Dr Jean-Claude Guimberteau. Helt utrolig fascinerende video av ekte bindevev in vivo. Deler av filmen finnes på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=eW0lvOVKDxE